Wednesday, March 3, 2010

Lagi Story Me and Her... Final Part

Huhhh... panas betul cuaca sekarang ni. Tekak terasa perit dan... uhhh demam lak...

Okeylah sambungan cerita hari tu, AbgLan tak sampai hati nak tanya pada Abah ZZ soalan yang ZZ ajukan tu. Tapi AbgLan gantikan dengan satu soalan lain.... Dialog laaggiiii....

AbangLan : Err... AbgLan ikut uncle dengan ZZ keluar ni tak ganggu ker?

Abah ZZ : Menganggu apanya? Uncle tak nampak ada apa-apa masalah pun. Yang uncle tau Lan ni orangnya baik sangat. Selama kenal ni, uncle belum pernah tersinggung dengan Lan. Kalau call ZZ pun cakap dengan Uncle dulu... Kalau nak jumpa ZZ, Lan datang rumah, jumpa uncle sekali. Tak pernah Lan minta untuk jumpa ZZ di luar... Uncle tau, Lan kerap sms dengan ZZ. Jangan ingat uncle tak tau..... Abah ada baca semua tu... (ALAMAK!!!! BAHAYA NI... ABISSS... ABISSS...). Dan apa yang uncle tau semuanya pesanan2 yang baik-baik saja, suruh jaga diri... suruh ingat sembahyang... (FUHHH.....) Tapi.... (HAH!!!!! ABISSLAH KALI NI) sms angau pun ada......!

MENGGELABAH ABISSS.... MALU PUN ADA...
AbgLan : Err... maaf pasal tu uncle... maaf sangat....! Lan.... Lan cuma.... cuma luahkan apa yang sebenarnya... Itu saja. Maaf sangat...!

Abah ZZ : Uncle bukan nak halang korang bercinta... dan uncle tak juga nak menggalakkan.. Tapi kena ingat semua hal. Orang mudah lupa diri kerana cinta. Orang yang baik boleh berubah jadi jahat...! Sebelum terjadi sesuatu yang tidak diingini... uncle tak rasa kamu tak patut kerap sangat bertemu...  Segala perasaan yang ada tu, simpan baik-baik. Gunakan akal selalu.... Jaga segala-galanya  sampai kamu betul-betul bersedia untuk bina kehidupan berkeluarga...! Jangan terlalu ikutkan perasaan. Kamu kena matang dan jujur pada diri sendiri. Maruah keluarga kena jaga. Kena faham betul-betul apa tujuan nak bercinta. Tanya diri betul-betul.... perlukah nak bercinta ni... Kalau kerana nak seronok-seronok saja baik tak payah. Apa saja yang kita buat dalam dunia ni, kesannya di akhirat nanti. Kita ada agama... Allah itu maha mengetahui dan maha adil...

Sepanjang perbualan tu ZZ cuma diam... sekali-sekala mimik mukanya mengejek AbgLan. Owh tidaakkkk... Adakah AbgLan patut suka atau tidak dengan peristiwa itu... Apakah maknanya Abah ZZ berkata sedemikian. Adakah dia merestui atau tidak perasaan ini terhadap puteri tunggalnya.

View Image

Owhhh konfius... konfius... Sungguh kacau bilau jiwaku. Nak suka ker... atau nak susah hati.... ? Nak ketawa ker.. atau nak meraung...? Happy or n happy? Yang pasti, sampai hari ini perasaan AbgLan masih sama... masih tetap sayang seperti 3 tahun yang lepas. Sampai bila... tak pasti...
TAMAT ~
begitulah yang sebenarnya....

5 comments:

Sherry said...

Hmm... mendalam betul kata-kata abahnya tu yer... Apa pun bagi aku, yang ko perlukan buat masa ni adalah kesabaran....!

Biasalah, orang tua mana tak sayang anak. Nak nak lagi anak perempuan dan satu-satunya pula kan...

ff said...

bagus btl nasihat abah zz tu lan... sejuk hati membaca...

Tcr Ain said...

Kalau dah jodoh tak akan ke mana...! Memang semua ibu bapa akan beri nasihat yang sama macam tu. Stay the way you are and be yourself!

Abang Lan said...

Sherry, memang mendalam dan banyak makna. Mula-mula rasa banggan dan kembang... fikir kali kedua macam tersindir dan termalu pulak... ha ha..

Fifi... Abah ZZ memang sangat outstanding and understanding... Dia adalah bapa mertua terbaik di dunia... (Cheeewwaaahhhh berangan!!! Tak guna!)

Tcr Ain, tolong doakan kami bertemu jodoh boleh... ngeh ngeh ngeh...!!

Rhea@EZANY's said...

1st time masuk blog ni wpun da lama sy nmpak awak di komen2 oh artis..

Saya turut mendoakan untuk awak dan zaza.. Semoga Allah melapangkan jalan untuk kalian lalui bersama.. semoga juga memang Allah telah tentukan jodoh kalian sejak azali.. Amein..

susah mendapat biasanya lebih baik.. dan insyaAllah kekal selama dalam keizinanNya.. ;)