Tuesday, August 3, 2010

Cinta Terakhir

video
Terhasil dari dasar hati, untuk hiburan kalian semua. Terima kasih kerana sudi menonton video yang tidak seberapa ini. Enjoy it...!

Sunday, August 1, 2010

Kenduri Arwah-arwah, Zaza dan Ijam

Ekheemmmm.....! Alhamdulillah..... AbgLan masih hidup lagi lahhhh... Cuma tak ada masa nak blogging. Sebab study is my first priority. Nak buat sejarah gempak sebelum grad tahun depan. Kalau result biasa-biasa saja... nanti mana lah awek nak respect. ;-).

Cerita ni sayang kalau AbgLan tak abadikan di sini... Cerita yang manis untuk dikenang... Zaza dengan Abah (Abah dia... sebenarnya... boleh lahh.... AbgLan panggil Abah juga kan... Boleh lahhhhh kih kih kih). Minggu lepas 24 Julai kami ada buat kenduri untuk arwah-arwah sebelum Ramadhan bermula. Mak dengan Bapa  ada menjemput Zaza dengan Abah. Punyalah melompat-lompat macam monyet apabila dapat tahu Zaza dengan Abah dapat datang.... wowwwww bessttttttt!!!! (ala-ala kegatalan sikit... sikit je lah..).

Tak nak cerita panjang... secara keseluruhannya, sepanjang kenduri tu... AbgLan rajin betul tolong itu... tolong ini... padahal niat tu nak mencuri-curi pandang dan jeling-jeling pada dia yang sibuk di dapur.  (Auuwwwww..... comelnyaaaaa..... suka tengok senyuman dia) AbgLan tengok adik-beradik AbgLan pun suuuukaaaaaa dengan dia ni.... 

Haaaa ini cerita sebenarnya... Masa tu kenduri dah selesai... tetamu-tetamu dah beransur pulang... AbgLan tau dia ada kat dapur... AbgLan pun pi intai dari muka pintu... AbgLan nampak peristiwa ini.... bacalah.... bawah ni..:

Zaza basuh pinggan... AbgLan dengar dan nampak..... Ijam asyik memanggil-manggil dan merayu-rayu  pada Zaza. Siap... gesel-gesel badan lagi! "Miau... miau... miau..." Kata Ijam.... (Ijam tu nama kucing kak Azleenda laa....... he he he....).

Pas tu Zaza jawab Ijam, "Apa... napa panggil-panggil Zaza ni ha....? Zaza tak suka tau kucing panggil-panggil Zaza.... Tau lah Zaza ni cute... hi hi hi hi...." Dia tak sedar ada orang lain kat situ.... sambil tersenyum lebar memerhati... Dalam hati berkata... "Hmmm memang kau cute pun...." Pastu Zaza bagi sisa lauk pada Ijam... Ijam pun makan... Zaza usap-usap bulu Ijam yang putih bersih tu.... Lepas tu dia bangun, basuh tangan kat sinki... Apabila dia pusing badan jer... terkejut dia tengok Abglan yang tengah menyeringai kat belakang dia.... "Haaa.... abang dengar ka tadi....??? Uhuuuuu malunyaaaaa......", Kata dia. Dia lalu tepi Abglan... "Orang jahat....!" katanya... sambil menutup muka cutenya... Dia pun beredar ke ruang tamu, AbgLan ikut dari belakang... Gi ruang tamu juga... mata ni.... asyik nak curi-curi pandang jerr... jadi bahan usikan pula malam tu... Pukul 1.30 pagi baru semua masuk tidur....

Dalam bilik tidur.... Abglan tak boleh tidur la pulak.... pusing kanan... pusing kiri....sengih sana... sengih sini..Oooooo tidaaaakkkkkkk aku.... aku.... tengah errr.... (korang sambunglah sendiri...)

Saturday, April 17, 2010

Rhea@EZANY... telah menyejukkan hatiku

Lama dah Abg Lan berhasrat nak ucap terima kasih pada Rhea@Ezany kerana memberi komen berikut dalam blog AbgLan. Terima Kasih... buat mu... Kudoakan juga kebahagianmu dunia dan akhirat. Amin

Saturday, April 3, 2010

Ku Percaya Ada Cinta...

Mereka Meragui, Wujudnya Cinta Yang Sejati
Tidak Hati ini
Semenjak Dari Mula Kuyakin Ada Cinta
Cintalah Yang Memungkinkan Segala

Kurela Biar Betapa Pedih Tertusuk Duri
Jalan Berliku Tiada Bertepi 
KUPERCAYA... TIDAK SIA-SIA AKU DIUJI... DEMI CINTA
Tersembunyi hikmahnya...Pasti...

Pandang-pandang Alam Ini
Sambil Pandang Difikirin
Mana Bumbung Langit Tinggi?
Mana Lantai Bumi?
Tiap Satu Yang Terjadi Tidak Mungkin Tersendiri
Cuba Cari Jawapannya Andai Meragui

 Kurela Biar Betapa Pedih Tertusuk Duri
Jalan Berliku Tiada Bertepi 
KUPERCAYA... TIDAK SIA-SIA AKU DIUJI... 
Tidak Sia-sia Aku diuji....
Cinta Itu Memungkinkan Segalanya
Cinta Suci dan Abadi....

 (Lirik atas ni adalah Versi Adira. Lirik Versi Datuk Siti ada lain sikit. Tapi AbangLan suka yang versi Adira. Ada kena mengena dengan kisah cinta AbangLan. He he.. Iyo lah tu...)

Thursday, March 11, 2010

Ku Tak Akan Berubah


Monday, March 8, 2010

Pain...

Wednesday, March 3, 2010

Lagi Story Me and Her... Final Part

Huhhh... panas betul cuaca sekarang ni. Tekak terasa perit dan... uhhh demam lak...

Okeylah sambungan cerita hari tu, AbgLan tak sampai hati nak tanya pada Abah ZZ soalan yang ZZ ajukan tu. Tapi AbgLan gantikan dengan satu soalan lain.... Dialog laaggiiii....

AbangLan : Err... AbgLan ikut uncle dengan ZZ keluar ni tak ganggu ker?

Abah ZZ : Menganggu apanya? Uncle tak nampak ada apa-apa masalah pun. Yang uncle tau Lan ni orangnya baik sangat. Selama kenal ni, uncle belum pernah tersinggung dengan Lan. Kalau call ZZ pun cakap dengan Uncle dulu... Kalau nak jumpa ZZ, Lan datang rumah, jumpa uncle sekali. Tak pernah Lan minta untuk jumpa ZZ di luar... Uncle tau, Lan kerap sms dengan ZZ. Jangan ingat uncle tak tau..... Abah ada baca semua tu... (ALAMAK!!!! BAHAYA NI... ABISSS... ABISSS...). Dan apa yang uncle tau semuanya pesanan2 yang baik-baik saja, suruh jaga diri... suruh ingat sembahyang... (FUHHH.....) Tapi.... (HAH!!!!! ABISSLAH KALI NI) sms angau pun ada......!

MENGGELABAH ABISSS.... MALU PUN ADA...
AbgLan : Err... maaf pasal tu uncle... maaf sangat....! Lan.... Lan cuma.... cuma luahkan apa yang sebenarnya... Itu saja. Maaf sangat...!

Abah ZZ : Uncle bukan nak halang korang bercinta... dan uncle tak juga nak menggalakkan.. Tapi kena ingat semua hal. Orang mudah lupa diri kerana cinta. Orang yang baik boleh berubah jadi jahat...! Sebelum terjadi sesuatu yang tidak diingini... uncle tak rasa kamu tak patut kerap sangat bertemu...  Segala perasaan yang ada tu, simpan baik-baik. Gunakan akal selalu.... Jaga segala-galanya  sampai kamu betul-betul bersedia untuk bina kehidupan berkeluarga...! Jangan terlalu ikutkan perasaan. Kamu kena matang dan jujur pada diri sendiri. Maruah keluarga kena jaga. Kena faham betul-betul apa tujuan nak bercinta. Tanya diri betul-betul.... perlukah nak bercinta ni... Kalau kerana nak seronok-seronok saja baik tak payah. Apa saja yang kita buat dalam dunia ni, kesannya di akhirat nanti. Kita ada agama... Allah itu maha mengetahui dan maha adil...

Sepanjang perbualan tu ZZ cuma diam... sekali-sekala mimik mukanya mengejek AbgLan. Owh tidaakkkk... Adakah AbgLan patut suka atau tidak dengan peristiwa itu... Apakah maknanya Abah ZZ berkata sedemikian. Adakah dia merestui atau tidak perasaan ini terhadap puteri tunggalnya.

View Image

Owhhh konfius... konfius... Sungguh kacau bilau jiwaku. Nak suka ker... atau nak susah hati.... ? Nak ketawa ker.. atau nak meraung...? Happy or n happy? Yang pasti, sampai hari ini perasaan AbgLan masih sama... masih tetap sayang seperti 3 tahun yang lepas. Sampai bila... tak pasti...
TAMAT ~
begitulah yang sebenarnya....

Friday, February 26, 2010

SALAM MAULIDURRASUL 12 RABIUL AWAL1431H

Hari ni banyak terlibat dengan program maulidurRasul. Huh... Pasti penat dan menarik. Sampai malam pula tu!
Untuk seluruh umat Islam di Seluruh dunia, diucapkan SelamatMenyambut maulud Nabi dengan cara yang sebaik-baiknya. Hayati peribadi dan sejarah perjuangan Baginda. Semoga dengan kita mengenali Baginda, kecintaan kita terhadap agama Islam akan semakin menebal. InsyaAllah...

Thursday, February 25, 2010

Sambungan Cerita - Part 2

Ok... sambungan ... Kali ni ZZ yang jawab kata-kata AbgLan. Dialog lagi... Jeng Jeng Jeng..!!!

ZZ : Oooo sebab family kita dah lama kenal yer? Abis family abg jer ker yg kitorang kenal..?? "Orang tu", "orang ni", "orang sana", "orang sini", "sepupu tu", "sepupu ni" orang2 kampung... kenapa tak ajak sekali...???

AbgLan : (urut dada...) Abg tak reti nak jawab la adik... Abg sendiri tak tau pun hari ni ada sesiapa yang akan ajak abg makan ker... jalan ke mana2 ker..! Abang tak minta pun...

Masa ni abah Zaza dah datang balik... Kami terkaget... terdiam. Abah duduk... Dia perasan muka serius kami dua orang, dia perasan kami yang tetiba senyap...macam ada malaikat lalu.

Sambungan dialog lagi...:
Abah : Hah... napa semua orang diam jer ni..? Abah ganggu perbualan korang ker...? Nak Abah duduk meja sebelah?

AbgLan : Eh... Uncle... tak... tak please jangan...! Rasanya AbgLan yang kena pergi... kalau uncle tak kisah... (perlahan-lahan berdiri).

Abah : Eh... makan tak habis lagi nak pergi mana? Tak... tak... Lan tak akan pergi ke mana-mana ok. Hmm.... ZZ What happen dear? What is it? Would you tell..? Lan, you wont go anywhere... Sit down!

Abg Lan Duduk balik. Lega rasa... Abah ZZ tahan. Sebenarnya tadi tu pura-pura jer nak pergi..he he.

AbgLan to ZZ ZZ... Er... apa kata ZZ tanya sendiri soalan tadi tu dgn Abah. Abg tak reti nak jawab...betul-betul tak ada idea nak cakap apa.

Abah senyum... AbgLan tau dia cuba redakan ketegangan
Abah to ZZ : Come on ZZ... abah nak tau sangat ni. Ceritalah...! Macam menarik jer...

ZZ jegilkan mata pada AbgLan. Abg balas dengan kenyitan mata... ha ha... Padan muka dia. Dia ambil tisu... keronyok2 pas tu baling pada AbgLan. "korek biji mata tu baru tau". katanya. AbgLan mengelak... "tak kena.... tak kena...!" Balas AbgLan. "Ha ha ha..." Abah ZZ ketawa.

Dialog lagi...
Abah : Hei... apalah korang ni macam budak2 jer. ZZ tadi cari gaduh dengan Lan lagi ker?

ZZ : Eh mana ada lah abah... Orang tanya je lah..

AbgLan : Tapi... soalan yg dia tanya tu Lan tak reti nak jawab lah uncle... wrong timing n wrong place n wrong person...

Abah : Tak apa... Lan cerita kat uncle apa yang dia tanya tadi...

Err... beranikah AbgLan tanyakan soalan tu pada Abah?Memandangkan tutoriol dah nak start... ni lain kali jer Abg Lan sambung...!

Wednesday, February 24, 2010

Tak tau cara nak mula...

Apa kata tulis jer apa yang terlintas di minda... Ceritanya begini..

Cuti Tahun Baru Cina baru-baru ni, abah ZZ ada datang jemput dia kat kampus. Sebelum dorang nak balik kampung tu, Abah ZZ ajak gi makan jap. kami pun pergilah ke Gayang...!

Tengah2 kitorang makan kan... tiba2 handphone Abah ZZ bunyi. So.. dia pun minta diri kejap nak jawab tepon tu. Masa tu tinggal kami dua orang jelah kat meja... ZZ dari tadi asyik diam jer...

Susah2 nak citer, nah ini dialog kami:
AbgLan : ZZ napa macam tak happy jer ni. Kan nak cuti... ceria lah sikit.. Apa masalah?
ZZ : Tak ada masalah pun..
AbgLan: Jadi...??
ZZ : Tak tau napa abah tu. Bila datang sini... ajak ZZ makan, nak juga ajak abg sekali..
AbgLan : (Kaget wooo.. Macam kena ribut petir kat dalam hati. Benci aku ker. Tapi buat2 rilex..) ZZ kan family kita dah lama kenal. family kita kawan. Family kita selalu tolong menolong...

To be continued...

Wednesday, February 17, 2010

Paparazzi...

Sunday, February 14, 2010

Happy Valentine's Day

ZZ kata, tak elok sambut valentine ni... jadi Abg Lan tak adalah beria-ia sangat. Memandangkan cuti Tahun Baru Cina, ZZ dengan Abg ada keluar makan... tapi bukan berdua. Dengan Abah dia sekali. Wooohoooooo!!! Ada cerita baik punyaaaaa.... nanti lah lain hari baru cerita... Tengah excited gila ni...!!!! huuuuuu huuuuuuuuu!!!!

Sunday, January 31, 2010

Sumpah Ku Cinta... Sampai Ku Menutup Mata

Sampai Menutup Mata

Aku tau... aku bukanlah pandai buat video ni. Tapi tengah tension ni... So layan je lah!

Saturday, January 30, 2010

Baik Baik Sayang....

 Baik Baik Sayang...
.
MySpaceAku Tak Ingin... Kau Menangis Bersedih
Sudahi Air Mata.... Darimu
Yang Aku Ingin.... Arti Hadir Diriku
Kan Menghapus Dukamu... Sayang

MySpace
Karena Bagiku... Kau Kehormatanku
Dengarkan.... Dengarkan Aku

Hanya Satu Pintaku Untukmu dan Hidupku
Baik-baik Sayang... Ada Aku Untukmu
Hanya Satu Pintaku... di Siang dan Malammu
Baik-baik Sayang.... Karna Aku Untukmu

MySpace
Semua Keinginan Akan Aku Lakukan
Sekuat Semampuku.... Sayang
MySpace
Karena Bagiku... Kau Kehormatanku
Dengarkan... dengarkan aku...

MySpace
Hanya Satu Pintaku Untukmu dan Hidupku
Baik-baik Sayang... Ada Aku Untukmu
Hanya Satu Pintaku... di Siang dan Malammu
Baik-baik Sayang.... Karna Aku Untukmu

Saturday, January 23, 2010

Aku memang bukanlah manusia yang terbaik. Muhasabah diri jap!



"Mengapa kamu menyuruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,padahal kamu membaca AlKitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir? "(Al-Baqarah, ayat 44).

Memang betul... siapalah saya nak menegur kesilapan orang. Sedangkan saya sendiri masih terumbang-ambing. Hanya doa agar kau sedar kesilapan sendiri. Dan untuk diriku sendiri... juga! Amin.